Historia om Märsta-Sigtuna BK

Tidigare tillhörde alla Väsby Brukshundklubb, men när Göte Strand utbildade sig till domare, fick vi bilda vår klubb med Göte som vår första ordförande år 1968. Kurserna fick hållas på nuvarande Midgårds fältet innan vår klubbstuga byggdes omkring 1969 av gamla baracker.

Dom grenar som fanns då var spår, rapport, sök och draghund. Vi hade en tävling i nattsök som var väldigt uppskattat och som avslutning på den dukades det upp en nattsupe. Vi var först i Sverige med det upplägget. En annan sport som var stor i klubben på klubben på den tiden det fanns gott om snö var draget.

Spåren kördes upp med skoter. Vi hade en tävling som hette Arlandastafetten som hade många deltagare från hela landet. Spåret gick från gärdet vid bussgaraget och runt i skogen bakom klubben (skogen som inte finns längre) och var cirka 1 mil. Ibland åkte vi till orter längre bort. Funäsdalen och då ordnades det med buss som orförande lånade och tävlande med familjer åkte iväg och fylldes inte bussen av medlemmar från Märsta-Sigtuna Brukshundklubb anslöt folk från andra klubbar.

Under många år var Märsta-Sigtuna Brukshundklubb en av dom klubbar som hade mest tävlingar, näst Malmö.

För att få in pengar till klubben så byggde medlemmarna burar på utställningar (föregångare till Stora Stockholm) i Ostermannshallarna och Storängsbotten, även uppdrag som att gå med hund i källare på hyreshus bland annat muren på Tingvallavägen. Vi hade även ett uppdrag på O-ringen där vi gick både dagar kvällar och nätter, två personer med hundar i olika skift.

Under 1980-talet
På 1980-talet kom räddningshundar som ny gren i Svenska Brukshundklubben, det blev en stor gren och vi hade många ekipage, vavav en SM-vinnare. Vi har även haft hand om ruin och ytsök i Forsmark när distriktet anordnade SM. Även en del uppvisningar med räddningshund vid bland annat Grön Lund
och Skansen, då ställdes det upp kartonger som gömmor.

Under 1990-talet
På 1990-talet hade vi cirka tolv bevakningsekipage som var väldigt aktiva. Träningen som pågick året om, bedrevs ofta vid Rosersbergs räddningsskola där det fanns elljusspår som användes som patrullstig. Två gånger per år hade alla tjänstehundar gemensam övning som planerades av en person från räddningen och en person från bevakningen.

Hundungdom
Märsta-Sigtuna Hundungdom startades år 1986 med Sanna Takanen som ordförande. År 1987 startade agilityn. På första SM:et hade vi en deltagare som tog brons. Hundungdomarna hade inte någon komplett bana, hade stavar som slalom och något hopphinder samt en IKEA- tunnel. Hundungdom blev efter 3-4 år vilande. År 1995 hade vi ett Märsta ekipage som tävlade EM i agillity i Italien och även lag. I NM i Norge 1995-1996 hade vi även där ett ekipage med och det gick bra för Sverige. Runt 1998-1999 startades hundungdom upp igen med Eva Tvengström som ordförande. Var många aktiva som tävlade i DM i både agillity och lydnad. Tyvärr lades hundungdom ner igen år 2003-2004.

Under 2000-talet
År 2008 fick Sverige upp ögonen för rallylydnaden, vi var tidigt med och tog hit en instruktör från Oxie BK i Skåne som pratade och visade oss hur man tränade. Rallylydnaden fanns tidigare i Danmark.

Klubbstugan byggdes ut år 2008.

Under 2010-talet
Märsta-Sigtuna Brukshundklubb arrangerade Sveriges första officiella rallylydnadstävling (konsulerat med SKK hunddata) den 1/7 2011. Mellan åren 2011-idag arrangerade Märsta-Sigtuna Brukshundklubb rallylydnadsträningar varje/varannan onsdag på klubben. Vi har även haft med två ekipage från vår klubb på SM med bra resultat under år 2018.

Nosework kom till Sverige år 2014. I Märsta hölls den första informationsträffen 4 februari 2015. Märsta-Sigtuna Brukshundklubb har genomfört 9 grundkurser och 4 fortsättningskurser. Tävlingen består av fyra olika moment, inomhus, utomhus, fordon och behållarsök med olika doftämnen. 2 officiella
doftprov har genomförts på klubben, deltagandet var stort.

Under åren 2011-2012 byggdes köket om i klubbstugan.


 

Ett stort tack till alla som gjort och gör vår klubb till vad den är idag!